Kolesterol düşürmek için yapılması gerekenler, kolesterolü düşürmenin bitkisel yolları

Kolesterol nasıl düşürülür, kolesterolden kurtulmak için bitkisel yöntemler
Kolesterol hastalarının kalbine zararlı olduğu düşünülen, ceviz, yer fıstığı, fındık, badem, fıstık, kabak çekirdeği gibi çeşitli çerezler üzerinde yapılan araştımalara göre kalbi koruyucu maddeler içerdikleri tesbit edilmiştir. Kuru yemişlerin içeriğindeki doymuş ve çoklu doymamış yağ asitleri ile bitkisel steroller kolesterolü düşürür.
Kuru yemişlerde şunlar bulunur;
- Amino asit,
- Magnezyum,
- E vitamini
gibi bileşenleri ile kalbe faydalıdır. Cevizin bir diğer içeriğindeki Omega 3 yağ asidi kalp koruyucudur. Ölçülü şekilde ceviz suyu veya ceviz tüketilebilir.
Kolesterol nasıl düşer, kolesterolü düşürmek için ne yapılır
Yağ
Günlük yağ miktarınızı azaltın. Fakat, bitkisel olan sıvı yağların bol olduğu diyetler yapılabilir. Zeytinyağı faydalıdır. İçeriğindeki yağ asitleri yarar sağlar.
Kuru yemişler
Yer fıstığı tüketirken içeriğindeki tekli doymamış yağ “oleik asit” kolesterolü düşürür ama iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Kuru yemişler kalp rahatsızlıklarına karşı önemli içerikler barındırır.
Et
Aşırıya kaçmadan haftanın 3 gününde kırmızı et, 4 gün beyaz et yenilmelidir.
Pişirme
Yağda kızartma asla pişirme yöntemi olmamalıdır. Yiyecekler, ızgara, haşlama, kendi suyunda pişirilen veya haşlama yapılarak hazırlanmalıdır.
Balık
Balık yağı ile iyi kolesterol yükseltilir, kötü olanda ise trigliseridler düşer. Balık yağı kalp ritim bozukluğuna iyi gelir, kan hücrelerinin pıhtılaşmasını önler.
Peynir
Süt, yoğurt ve peynir tüketiminde az yağlı olanlar tercih edilmelidir.
Yumurta
Kolesterol için yumurta haftalık 1-2 sefer yenilebilir. Omlet yapmak için yağ kullanılmaz, haşlanarak pirişilebilir.
Meyve ve sebzeler
Meyve ve sebzeler için antioksidan yoğunluğu olanlar tercih edilmelidir. Kabuğu ile yenilebilir olanlar kabukları soyulmadan yenilmelidir. Bol suda yıkanmalıdır.
Sarımsak
Sarımsağın içerisinde bolca fosfor, selenyum, potasyum A, C vitainleri olan 75 farklı kükürtlü madde bulunur. Bu içeriklerle damarların genişlemesi ve pıhtılaşmayı önleyerek damar tıkanıklığını önler.
Kurubaklagiller
Kurubaklagiller bolca yenilmelidir. Bunlar; nohut, mercimek, kurufasulye, börülce ve barbunyadır. Kanser ve kalp rahatsızlarına karşı önlemdir. İçeriğinde yüksek seviyede folik asit bulunur. Bu sayede homosisteini kontrol altına alınır.
Şeker
Bal, reçel, pekmez gibi besin kaynakları fazla tüketilirse kolesterol yükselir.
Posalı (lifli) yiyecekler
Günlük besinlerden almanız gereken lif miktarı 25-30 gram kadardır. Bu sayede kolesterolün düşmesi ve şeker kontrolü sağlanarak kilo kontrolü sağlanabilir. Lifleri şu besin kaynalarından alabilirsiniz; Kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler iyi lif kaynağıdır.
Tahıllar
Kalp, yüksek tansiyon, şeker gibi hastaları koruma özelliği tahıllarda bulunur. Bu özelliğini ise içeriklerindeki lif, folik asit, niasin, selenyum, lesitin, magnezyum,
kalsiyum, fosfor, potasyum ve demirden alır. Yulaf kepeği ise beta glukan maddesi ile bağırsaklardaki safra asitlerinin emilimini önler ve kolesterolü düşürür. Pirinç ve kepek hem kolesterol hem de tansiyonu düşürür.
Not: Kolesterol hastası diyeti için buraya tıklayın