Kaynar su yanığı su toplaması, kaynar su yanığı iz bırakırmı, kaynar su döküldü ne yapmalıyım

Kaynamış su dökülmesi ile oluşan yanıklar ve tedavisi
Yazıdaki ana başlıklar
Kaynar su dökülmesi, sıcak yemek suyu, çay suyu gibi çeşitli nedenler yüzünden cilt tabakası üzerinde ve altında yanıklar meydana gelir. Bu yazımızda; kaynar su yanığına ilk müdahale, kaç günde geçer, kaynar su dökülmesi tedavisi, çay yanığı tedavisi, ilk yardım, kaynar su yanığı su toplaması, iz bırakırmı, kaynar su döküldü ne yapmalıyım gibi sorularınızın yanıtına ulaşabilirsiniz.
Kaynar su yanığın oluşturduğu yanık yerinin sadece deride meydana gelmesi ve derininde altında hasar görülmesi ile 2. derece yanıklar olur. Orta şiddetli olan bu yanıklar acılıdır. Su toplaması, kabarma, şişlik ve deride kızarıklık olarak nemli bir görünümü olur.
Tahribat eğer derininde altına işlemişse doktor kontrolünde sarılarak yani kapalı olarak merhemle tedavisine veya doktorun öngördüğü şekilde tedavi edilir. Yanık olan yerin sarılması ile sağlık kuruluşuna gidilir. Su kabarcıkları patlatılmamalıdır.
Kaynar su yanığı kaç günde iyileşir
Bu tür yanıklar derecesine bağlı olarak eğer deride meydana gelmişse 7-10 gün arasında iyileşir. Deri altına işleyen yanıklarda ise iyileşme süreci 1 aya kadar uzayabilir ve iz kalır.
Kaynar su yanığı iz bırakırmı?
Derinin altına işleyen yanıklarda iz kalabilir. İz bırakarak iyileşme süreci devam eder. Deri tabakasındaki yanıklar ise genelde iz bırakmaz. Yanık eğer fazla ve derinse doktora gidilmelidir. Küçük yanıklarda soğuk kompres yapmak sancıları azaltabilir. İyileşme süreci için kremler kullanılır.
Kaynar su döküldü ne yapmalıyım?
Burası önemli; çay suyu, yemek suyu, kaynar su gibi çeşitli nedenlerden dolayı yanık durumu ile karşılaştığınızda ilkyardım tedavisi yanan yerin 15-20 dakika kadar çeşme suyunun altında tutularak yangının geçmesi ardından bölgedeki eğer varsa takılar çıkarılarak (şişme olabilir) temiz bezle sarılıp en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kulaktan dola bilgilerler yoğurt, diş macunu vs. gibi şeyler yaraya sürmeyin. Yarayı kabartabilir, ödem oluşumunu arttırabilirsiniz. Bu süreç iz kalma endişesi yaratabilir. Sonrasında yara izinin geçmesi için; ağda, güneş yanıkları, çay dökülmesi, sıcak su dökülmesiyle oluşan yanıkların izleriniin giderilmesinde çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. “Yanık izinin geçmesi” için şunları deneyebilirsiniz;
Yanık lekeleri nasıl geçer?
Yanık izine patates
Yanık izlerinin geçmesinde çiğ patates katekolaz enzimi ile izlerin geçmesine fayda sağlar. Şöyle yapın; paratesin suyunu çıkarın (meyve sıkacağı) kullanabilirsiniz. Sıktıktan sonra suyu yara izi olan yere sürüp 15 dakika sonra yıkayın. Bu süreç iz geçene kadar her gün yapılır.
Yanık izinin geçmesi için hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizinde E vitamini vardır. Yağın içerisindeki antioksidan sayesinde yaranın iyileşmesi ve izlerin kalması önlenebilir. Şu şekilde kullanın; katı yağı cezvede ısıtın ve ılıyınca yanık izinin olduğu yerde 10 dakika yedirerek masaj yapın. 1 saat kadar bekledikten sonra yıkayın. Günlük 3 sefer yapabilirsiniz.
Yanık lekesi için soğan
Soğan suyu ile yanık izleri giderilebilir. Soğandaki kükürt miktarı lekelerin giderilmesinde faydalıdır. Hücrelerein ihtiyacı olan besinler ayrıca soğandan sağlanabilir. Şu şekilde uygulama yapın; Süzgeçten geçirin aynı miktar soğan suyu ve sirke suyu koyup karışım yapın. Temiz bez veya pamukla yaraya uygulayıp 20 dakika sonra yıkayın. 15 gün boyunca günde 2 sefer yapabilirsiniz.
Yanık izine aloe vera
Aloe vera jelin içinde mu muksilin polisakarit yanık izinin geçmesine yararlıdır. Cilt lekelerinde faydalı olduğu gibi yanık izlerinde de faydalıdır. Döküntü hücreler atılarak yeni hücrelerin oluşumuna etki eder. Jeli yanık izinin üzerine 3 dakika masaj yaparak uygulayın. 20 dakika sonra yıkayın. Günde 1 sefer uygulayabilirsiniz.
Yanık izine limon suyu
Cilt beyazlatmaya faydası olduğu gibi yara izi geçirmede de faydalıdır. Şöyle yapın; Limonun suyunu çıkarın ve yara izine doğrudan masaj yapıp 10 dakika sonra yıkayın. Ayrıca limon suyu kadar salatalık suyu da ekleyin ikisini bir karıştırıp sürebilirsiniz.
Ayrıca şu konuları gözden geçirin
- Acılı yanıklar, su toplayan, kabarcık olan, şişme ve kızarıklık olan sıcak su ve ütü yanıkları
- Sancılı adet gebeliğe engel mi, adet sancım çok şiddetli ne yapmalıyım
- Adh hormonu eksikliği nasıl giderilir, adh hormonu nasıl arttırılır, adh hormonu hangi besinlerde bulunur
- Uyanınca ağızda acı tat kanser mi, zehir gibi acı ağız, dildeki acı tat
- Ağız tatsızlığı nasıl geçer tedavisi, ağızda tatsızlık hamilelik, ağız ekşimesi hamilelik
- Öksürürken az miktarda kan gelmesi, balgamda hafif kan, taze kan, öksürükten kan gelmesi ne demek