Bebeklerde göz iltihabı tedavisi, bebek göz iltihabı için damla, göz iltihabı ateş yaparmı
Bebeklerde göz iltihabı, çocuklarda göz enfeksiyonu neden olur, iltihap nasıl geçer, hangi damlalar kullanılır?
Yazıdaki ana başlıklar
Eğer bebeklerde veya çocuklarda gözünde iltihap, gözlerde yanma, göz kanlanması, gözlerde sulanma, gözlerin şişmesi, gözlerde çapaklanma gibi durumlar yaşıyorsanız bebeğin gözünde iltihap, enfeksiyon olabilir.
Gözde enfeksiyon neden olur?
Şu durumlarda yukarıdaki belirtilen gözlerdeki sorunlar meydana gelir;
Arpacık: Eğer bebeğinizin göz kapağının üstüne kırmızı renkte bir yumru görürseniz bu arpacık demektir. Arpacıklar, bakterilerin kirpik diplerinde bulunan yağ bezlerinde enfeksiyon yapması sonucunda meydana gelir.
Göz nezlesi: Bebeklerde göz nezlesi bebeğin doğum kanalına doğru giderken enfeksiyon kapmasıyla olabileceği gibi doğumda verilen antibiyotik damla yüzünden de olabilir. Konjontivit olarak isimlendirilen bu göz nezlesi çocuklarda daha fazla görülür. Tek gözde olabileceği gibi iki gözde birden de olabilir. Bu sorunun tedavisi için antibiyotik damla ile antienflamatuar ilaçlar ve antihistaminler sayesinde geçmesi sağlanır.
Sellülit: Periorbital Sellülit olarak isimlendirilen bu durum çocuklarda gözün etrafındaki dokulara zarar vererek göz enfeksiyonu oluşmasını sağlar. Eğer bebekte gözlerde kızmızılık ve şişmeler varsa doktora gidin. Çok nadir iki gözde görülürken sıklıkla tek gözde meydana gelir. Tedavisi yapılabilen bu hastalık zarar veren bakterilerin göze girmesi sonucu olur. Bebekte aynı zamanda ateşlenme, burunda akması, gözleri de kızarıyorsa bu rahatsızlıktan şüphelenilir. Doktor bu enfeksiyon için antibiyotik tedavisi önerecektir. Genel olarak ilacın kullanımı ile 2 günde geçer.
Blefarit: Bu iltihaplan ise bebeklerin göz kapaklarının enfeksiyon kapmasından oluşur. Göz kapağındaki yağın aşırı üretilmesiyle olabileceği gibi bakteriyel bir enfeksiyondan da kaynaklanmaktadır. Kronik olan bu iltihaplanma kendiliğinden geçer ancak tekrarlaması mümkündür. Bu enfeksiyon için doktor görüşü önemli olduğundan doktora gidilmelidir. Gözlerde sulanma, göz kızamrası ve kirpiklerin düşmesi/dökülmesi gibi belirtiler gösterebilir. Enfeksiyonun geçmesi için antibiyotik tedavisi uygulanarak tuzlu suların yardımı ile gözleri yıkamak veya ılık suya temiz bir pamuklu bez batırıp gözü rahatlatabilir tedavisi için yardım edebilirsiniz.
Kist/Yumru: Bebeklerin göz kapağında olur. Şalazyon isimli bu yumru sık sık arpacık zannedilir. Küçük olarak oluşmaya başlayan bu kist veya yumru zamanla bezelye tanesi kadar büyür. Bebeklerde ağrı yapmaz ama göz yaşarması ve görme zorluğu yaşatabilir. Bu sorunun geçmesi için antibiyotik önerilebilir. Damla antibiyotik ilaçlar yardımı ile soruna çözüm olunur bulaşıcı değildir.
Yeni doğan bebeklerde göz iltihabı, yeni doğan bebeklerde göz enfeksiyonu
Yeni doğan bir bebekte gözde iltihap olabilir. Bu enfeksiyonlar bebeklerin karşılaştığı sıkça rastlanan göz sorunları içerisindedir. Genelde enfeksiyon bebeğin doğum esnasında mikrop kapmasından olur. Bulaşan bu mikroplar bebekte çapaklar oluşmasına neden olabilir. Böyle durumların geçmesi için antibiyorik ilaçlar önerilir.
Not: Bebeklerde gözler hassas bölgeler olduğundan doktorunuza sormadan ilaç isimleri, damlalar, merhemler, antibiyotik araştırması yapıp almayın. Doktorunuz ne tavsiye ediyorsa o ilaç kullanılmalıdır.
Bu bilgileri de öğrenmenizde fayda var
- Bebeklere çilek dokunur mu, bebeklere çilek alerji yapar mı, bebeklere çilek ne zaman verilir?
- Bebeklerde cilt kuruluğuna zeytinyağı, bebek cildinde kuruluk ve kızarıklık
- Bebeklerde vajina mantarı, kasıklarda mantar, kafasında mantar belirtileri
- Çoçuklarda diş eti apsesi nasıl tedavi edilir, diş eti şişmesi tedavisi, diş eti iltihabı ne iyi gelir
- Bebeklerde gözlerin altında kızarıklık, bebek göz etrafında kızarıklık neden olur?
- Kulak kızarması ne anlama gelir, kulak kepçesinde kızarıklık, kulak kızarması neye işarettir