Astigmat – Astigmatlık
Astigmat – Göz Hastalığı
Yazıdaki ana başlıklar
Astigmat, gözün en ön tabakası olan korneanın şeklinde oluşan bozukluk ışığı doğru şekilde kıramaması sonucu, görüntünün retinada bulanık şekilde meydana gelmesine neden olan bir görme bozukluğudur.
Astigmat, presbiyopi, miyop ve hipermetrop gibi gözdeki kırma kusuru olarak tanımalabilir. Kırma kusurunun olması, gözdeki kornea tabakasına gelmekte olan ışık kırılıp retinaya yansıtılır ve bu olayın doğru şekilde ve tam noktaya düşmesi anlamına gelir. Astigmatlarda durum miyop ve hipermetroplara göre biraz daha farklıdır.
-Miyoplar uzağı göremez,
-Hipermetroplar yakını göremez,
-Astigmatta durum ise, korneanın ovalliğini bozarak gelen ışınları çok noktaya düşmesine neden olur. Sadece bulanık görmekle kalnımaz kırık ve çarpık da görülür.
Astigmatık
Kişinin gözlerindeki yuvadaki çaparlarda oluşan düzensizlikten kaynaklı bir bozukluğudur. Bu hastalığı yaşayanlarda noktalar bir çizgi halinde görülür. Oluşumu ise genelde doğuştan başlar. Hem miyop hem de hipermetrolar ile birlikte görülebilir. Baş ağrısı yapabilir ve doktor tavsiyesi ile gözlük kullanılmalıdır.
Türleri
Düzenli türler;
Mix, miyop ve hipermetrop tipleri bulunur. Bunlar genelde genetik nedenlarden dolayı kendini gösterir. Astigmatlı göz, bozuk olan görünün tamamen retina (sinir tabak) önünde kalırsa “miyop astigmat” denir. Sinir tabakasının arkasında olursa “hipermetrop astigmat” olur. Bir kısmı retina önünde bir kısmı retina arkasındaysa “mix astigmat” olarak isimlendirilir.
Düzensiz türler;
Korneada iltihaplardan sonra oluşan ülset veya kornea yaralanmaları sonucunda meydana gelebilir. Düzensiz astigmat nedeni sonradan oluşmamışsa keratokonus hastalığı belirtisine işaret edebilir. Bu hastalık için erken teşhis ve tedaviye başlanmalıdır.
Belirtileri
Sık karşılaşılan belirtiler arasında;
- Baş ağrısı ve göz etrafında oluşan ağrılar,
- Çift görme sorunu,
- Sık sık arpacık oluşması,
- Kirpik diplerinde iltihapların uzun süreli oluşu.
Tedavi
Bu hastalık, erken yaşlarda meydana gelip anlaşılmamışsa göz tembelliği sonucu doğurabileceğinden dolayı özel gözlükler, lesnler ve reaktif cerrahi ile tedavi edilebilir.
Gözlük kullanmaya alışmak
Hastaların gözlük kullanımına alışmaları 15 gün kadar sürebilir ama muhakkak kullanılmalı ve geç kalınmamalıdır. Yaşın ilerlemesi ile gözlüğe başlamak hastaların daha büyük sorunlar ile karşılaşmalarına neden olabilir. Gözlüğe alışmak o kadar zor olmadığından düzenli şekilde kullanmaya özen gösterirseniz 1 hafta ile 2 hafta içinde alışmış olursunuz.
Kaynak
- duzeygozmerkezi.com.tr