Adele romatizması tedavisi, Adale romatizmasına ne iyi gelir?
Adele romatizması tedavisi, Adale romatizması olan ne yapmalı
Yazıdaki ana başlıklar
Fibromiyalji rahatsızlığı ile karşı karşıya olan hastanın öncelikle düzenli bir uyku sağlanmalıdır. Uykuyu bozan çay, kahve ve gazlı içecekler akşam saatlerinde tüketilmemelidir. Kafeinsiz içecekler tercih edilmelidir. Antidepresan ilaçlar verilir. Antidepresanlann etkisi için en az iki hafta beklenmelidir.
Hekimin tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır. Antidepresan etkinin oluşması beklenirken bu dönemde yakınmaları azaltmak için ağrı kesici ilaçlar verilir. Sürekli ağrı kesici kullanımından kaçınılmalıdır. Hastaya stresle başa çıkma yöntemleri anlatılır. Günlük egzersizler önerilir. Amitriptilin, duloksetin veya pregabalin gibi ilaçlar tedavide kullanılmaktadır. Bazen ağrı olan kas bölgelerine doktor tarafından enjeksiyon ile lokal anestezik ilaçların uygulanması ağrıların 2-3 ay düzelmesini sağlayabilir.
Adale romatizması olan hasta şunlara dikkat etmeli!
Monosodyum glutamat (MSG) ve aspartam gibi gıda katkı maddeleri sinir uçlarının ağrı uyarısına karşı hassasiyetini artırır. Fibromiyaljisi olan bazı kişilerde gıdalarla alman bu katkı maddelerinin gıda ile aliminin engellenmesiyle yakınmalar azalmaktadır? Bu nedenle, işlenmemiş ve gıda katkıları kullanılmayan besinlerin tüketilmesi bütün insanlar için yararlıdır. Diyet içecekler veya fast-food gıdalar yakınmaları artırabilir, tüketilmemelidir.
Somon, ceviz ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin gıdalar iltihabı yanıtı azaltıp kalp damar sağlığı üzerine koruyucu fayda sağlarlar. Fibromiyalji hastaları, omega-3 desteği yerine beslenmelerine somonbalığı (haftada 3 porsiyon), günde yarım-bir avuç ceviz, günde 50 gram çekilmiş keten tohumu (50 gram keten tohumu içeren ev yapımı ekmekler yapılabilir veya 2-3 tatlı kaşığı keten tohumu yağı salatalara kalarak tüketebilir.
Alkol tüketimi bırakılmalı, kafein içeren gıdaların tükettimi azaltılmalıdır.. Bu tür alışkanlıklar uykunun kalitesini, derinliğini bozarak fibromiyalji yakınmalarını artırabilir.
Adale romatizması olanların yaşam şekli nasıl olmalı
Fibromiyaljî tedavisinin önemli bir kısmını sık (haftada 5 gün, 20-30 dakika) ve düşük yoğunluklu egzersiz oluşturur. Yürüyüş, bisiklete binme, suda aerobik egzersiz yapılması ve yüzme gibi egzersizler önerilmektedir. Egzersiz ile kas ağnsı ve hassasiyeti, kas kuvveti ile uyku kalitesi düzelir. Egzersiz esnasında kontrollü bir şekilde germe yapılması da faydalıdır.
Egzersiz, başlangıçta kas ağrısını ve yorgunluğu artırabilir. Bu nedenle motivasyonu kaybetmeden ağır olmayan hafif egzersiz programına devam edilmelidir. Düzenli yapılan egzersiz, fibromiyaljî yakınmalarını azaltır. Eğer egzersiz yapılmaz, hareketsiz yaşam tarzına sahip olunursa kilo alımına bağlı vücudun hantallaşması, eklem, kas ve bağlantı noktalarına daha fazla yük binmesi ile fibromiyalji yakınmaları artar, halsizlik ve depresyon derinleşir. Eğer daha önceden hiç egzersiz yapılmadıysa bu konuda doktor ile görüşüp yavaş bir şekilde egzersiz programına başlanmalıdır. Önce haftada 3 gün onar dakikalık kısa süreli egzersiz ile başlanıp daha sonra haftada 5er dakika artırılarak haftada 3 gün 15er dakikaya çıkılması bu şekilde bir ay sonunda da haftada en az 5 gün 20- 30 ar dakikalık düzenli egzersiz programına devamı yararlıdır. Haftada birkaç gün birkaç saat süren düzensiz egzersiz programının sağlık yararı bulunmamakta, daha çok sakatlık gelişmesine neden olmaktadır.
Uyku kalitesinin, süresinin ve derinliğinin iyi olması fibromiyalji yakınmalarını azaltır. Eğer uyku sorunu varsa, uyku sorunları ile ilgili bölümde bu konuda daha detaylı bilgi verilmektedir.
Ağrı bölgelerine sıcak (cildi yakmayacak sıcaklıkta) kompres ve du- ruş-oturma pozisyonlarının düzeltilmesi yararlıdır.
Kas romatizması için önemli konular