1, 2, 3, 4, 5, 6 haftalık bebek gözleri görürmü, 1 aylık bebek duyar mı
Bebekler doğduktan sonra ne zaman görür, bebekler ne zaman duyar
Yazıdaki ana başlıklar
Bebeklerin uzun süreli gebelikten sonra doğması ile birlikte sıra geldi bebeğin gözlerine. Anneler bebeklerini kucaklarına aldıklarında bebeği ile göz göze gelmek ve gülüşmek ister, seslendiklerinde bakmasını ister ama bu doğumlar birlikte hemen gerçekleşemez. Bebekler ne zaman görür, ne zaman görmeye başlar konusunda bu yazımızdan gözler ve kulakları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bebekler ne zaman görmeye başlar
Bebeğiniz doğduktan sonra 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 günlük bebek olduğunda yani 1 aylık ve 1.5 aylık (1 buçuk) olduktan sonra ne zaman görmeye cisimleri algılamaya başlar?
Bebekler 1, 2, 3 ve 4. haftalarda bebeğin gözleri dünya ışığına karşı çok duyarlı halde değildir. Bebeklerde normalde gereken miktar 1 aylık bebeğe bakıldığında yetişkin birinden 50 kat daha fazladır. Bu yüzden bebeğin sizi tanımasını kolaylaştırmak için görüntü değişimine gitmeyiniz. Yani saç boyatmak, saç kestirmek veya cilt yüzeyinizde değişimler yapmak bebeğin sizi tanımasını zorlaştırır. Hızlı tanıması ve ilişkisini kuvvetlendirmesi açısından şimdilik değişikliklere gitmeyiniz.
Yenidoğan bebeklerde oda ışığını loş yapmak bebeğin uyumasına engel olmaz. Bebeklerin gözleri renkleri görme açısından çok hızlı şekilde gelişmeye başlar.
Yenidoğan bebek hangi renkleri görür?
Bebek 1 haftalık olduğunda sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil renkleri görür. Mavi ve mor ayrımı yapmak veya görmek biraz daha zaman alacaktır. Mavi ışık daha kısa dalga boylu oluğundan retina daha az algılama sağlar.
Şu olabilir;
Bebeğinizi göz kasları henüz gelişimi tamamlamadığından iki göz aynı anda hareket etmeyebilir. Gözlerde içe veya dışa doğru kaymalar bu dönemlerde normaldir. Önemli olan büyük kaymalar ve sabit kayma varsa göz doktoruna gidilmesinde fayda var.
Bilgi: Bebeğin göz kaslarını ve algısını güçlendirmek için yatak veya beşik kenarlarına parlak renk oyuncaklar veya süsler kullanabilirsiniz. Bu dikkatini çektikçe gözler hareket etmeye başlar ve yapısı güçlenir. Nesneleri takip etmesi gözlerin aynı zamanda aynı doktalara bakabilmesini kolaylaştırır.
1 aylık bebekler sadece emzirirken annesini görebilecek kadar mesafeyi görebilirler. Yani bebek sizi emerken görer ve keşfeder. Bu dönemlerde kendinizde şekil değişikliklerine gitmememiz önemlidir. Uzak mesafedeki cisimleri buğulu görür ve zamanlar gelişecektir.
Koyu renkler daha çok ilgisni çeker ve göz çevresinde hareket eden bu sicimleri kısa süre yorulana kadar takip eder.
Yenidoğan bebekler ne zaman duyar?
Gözleri gibi kulak duyusu gelişimi henüz yeterince oluşmamış olsa bile seslere karşı duyarlıdır ve duyar. Anne karnında bile sesleri duymaya zaten başlamıştır. Annesinin sesini rahimdeyken sıkça duyduğundan doğduktan sonra bu sese karşı duyarlıdır.
Bebeğiniz anne karnındayken eğer ninni, şarkı gibi söylemlerde bulunuyorsanız aynı aktivitileri yapmanız bebeği rahatlatır güvende olduğunu hissettirir. Annesinden başka ev ortamındaki diğer sesleri de duyabilir.
Faydalı yazılar
- Yeni doğan bebek emzirme süresi, 1, 2, 3, 4, 5 ,6 aylık bebek kaç saatte bir emzirilmeli
- 8 haftalık (2 aylık) kız-erkek bebeğin kilosu kaç olmalı, 2,5 aylık bebek gelişimi
- 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 aylık ve 1 yaş üzeri bebeklerde öksürük bitkisel tedavisi
- 3 aylık bebek neler yapabilir, 12, 13, 14 haftalık bebek ne yapar
- Bebek gazı çıkarma yöntemleri, yenidoğan bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri
- Anne sütü alan bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır, bebeğe sütün yetmediğini nasıl anlarız
- 3 aylık bebek kaç dakika emer, kaç saat arayla beslenmeli, kaç dakika emerse doyar